Любопитни теми и новини

Начална/Блог/МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ – ЛАЗЕРНАТА ЕПИЛАЦИЯ Е ВРЕДНА ЗА ОРГАНИЗМА

МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ – ЛАЗЕРНАТА ЕПИЛАЦИЯ Е ВРЕДНА ЗА ОРГАНИЗМА

Като се има предвид, че лазер – LASER е акроним на Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation – Светлинно усилване чрез стимулирано излъчване на радиация, въпросът „Трябва ли да се притеснявам за радиация от лазерна епилация?“ звучи разумно.

Какво представлява радиацията? Радиацията се определя като предаване на енергия, във вълни или частици, чрез пространство или материална среда.

ELECTROMAGNETIC SPECTRUM

Има различни видове лъчение, а именно електромагнитно, частично, неутронно и акустично.

Видът на радиацията, който ни интересува, загрижени за лазерната епилация, е електромагнитната. Илюстрацията по-долу показва пълния електромагнитен спектър и там, където видимата светлина попада в него.

Електромагнитното излъчване е два вида – йонизиращо и нейонизиращо.

Йонизираща електромагнитна радиация

За йонизиращото електромагнитно излъчване са отговорни ултравиолетови лъчи (слънчева светлина), рентгенови лъчи и гама лъчи. Произведената енергия е достатъчна, за да увреди молекулите, които се превръщат в по-малки и заредени частици, наречени йони, като по този начин увреждат вещества или материали, включително живи клетки. Йоните също могат да допринесат за химични реакции, които разпространяват увреждането, причинявайки живите клетки да умират или да станат ракови.
Ето защо йонизиращото електромагнитно излъчване има висок риск за здравето и е свързано с изгаряния, радиационна болест, генетични увреждания и рак.

Неионизираща електромагнитна радиация

Неионизиращата електромагнитна радиация произвежда достатъчна енергия за придвижване или вибриране на атоми, но не и за отстраняване на заредените частици. Радио вълните, микровълните, инфрачервените лампи, както и устройствата за лазерно отстраняване на окосмяване използват неионизираща електромагнитна радиация. Енергията не е достатъчна, за да причини увреждане на ДНК, свързано с развитието на рак.

Всички форми на радиация доставят енергия, която загрява таргетираната цел – количеството топлина зависи от интензитета и продължителността на импулса.

Лазерната технология за епилация използва видима и невидима (инфрачервена) светлина, която се абсорбира от хромофора меланин – пигмента на косъма. Енергията се трансформира в топлина, която термично разрушава космения фоликул.

 a14cf10a5583d19f7cfdebd63cf64382_electromagnetic-spectrum

Както можете да видите от илюстрацията, използваните дължини на вълните не са в йонизиращия диапазон с висок интензитет.

В заключение, както вече сами разбирате, притеснението е излишно. Космите също!

happy wheels